såld del 1

Jag har läst en bok som heter såld skriven av Zana Muhsen. Och hennes mamma Miriam har också skrivit en bok, sen finns det en tredje bok. Och dom böckerna är så bra. Verkklighetsbaserad.

Handling: Zana och Nadia bor i England med sin mamma och pappa plus alla sina syskon.
Mamman är engelsk och pappan kommer från Jemen. Och en dag har han alla sina arabvänner hemma hos sig och pratar om resor till Jemen. Och då har dom ett förslag på att Nadia som är runt 14 år ska dit och spendera sitt sommarlov där och alla tycker det låter bra, men inte Zana som är äldst hon vill också åka så hon tjatar på sin pappa och han säger tillslut att hon får åka. Men hon ska åka några veckor före till Jemen sen kommer Nadia. Så Zana åker med någon arab Abdul Khada och hans son Mohammed och tror att hon ska rida på hästar, sola på stranden och ha det kul med sina släktingar.
Men allt blir inte som hon har tänkt sig.

Första dagarna sov hon på golvet hos Abdul Khadas släktingar. Och Zana längtade hem och grät lite, vilket kvinnorna också gjorde, men Zana fattade inte varför förns efterhand.
Tillslut är hon framme där hon ska tillbringa sin lilla tid, i en liten by långt uppe i bergen. Hon blir bra välmött men allt ändrar sig tillslut när hon får höra varför hon är egentligen i Jemen och det är därför att hon har blivit bortgift 15 år gammal med Abdul Khadas andra son som är några år yngre än henne. Och Zana blir rasande och när Abduls Khadas fru Ward säger att dom måste sova tillsammans i samma säng.

När hon har varit där i en tid så  tvingas hon att ha slöja och täckande kläder, hon tvingas att ha sex med Abdullah hennes så kallande man, och hon tvingas att jobba nästan dygnet runt på åkrar. Men hon är livrädd för att Nadia ska behandlas likadant som hon gjorde. Ingen telefon eller nått så hon kan kommunicera med sin familj i England.
När Nadia 14 år kommer så berättar Zana allting för henne och att hon också har en man. Båda gråter och undrar hur det kan ha blivit såhär. Dom får veta att dom har blivit sålda, deras egna pappa har sålt dom. Och deras mamma vet ingeting om när allt detta hände.
Misshandel,svek, våldtäkter tror ni att dom hade nått preventivmedel?.
Kan inte avslöja så mycket men detta är bara liten del av boken/böckerna. Zana är ute ur Jemen men hon har fått lämna mycket saker där bakom sig. Men Nadia är kvar och kommer kanske aldrig ut ur landet.

Mina tankar: Jag tycker boken är så hemsk. Jag tänker mig själv att jag och min ena lillasyster skulle behandlas på detta sett. Och att veta att det tog 8 år att få ut Zana och sen är Nadia kvar i Jemen än idag. Och att hennes pappa verkade inte ha några skuldkänslor om vad han har gjort, för han har sålt två barn till innan Zana och Nadia. Läs boken, finns bilder i boken så man kan se hur flickorna ser ut innan och efter resan, man ser en bild på pappan osv. Sjukt hemskt.
Man kan hjälpa Nadia genom att skriva på GRATIS på en sida, och när man tänder själv ljuset genom att skriva på så skickas det till England och Jemen någon slags politiker eller nått sånt.
Jag kommer berätta mer om detta och skriva om sidan, plus att ni kommer att få se bilder på systrarna i del två.

xoxo /N

Kommentarer
Postat av: LINDA MARIA ERIKSSON

Vad tycker du om min nya design? Hur har helgen din varit? Kramar Linda

2008-10-19 @ 18:13:08
URL: http://liudaeriksson.blogg.se/
Postat av: jennifer

blev du veckans bloggare?!

kolla in, vem vet kanske blev det du!

kram/ ferr

2008-10-19 @ 19:54:01
URL: http://ffjun.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback